TRF-KFT - www.trf-kft.hu - trf@trf-kft.hu | nyomtatta: vendég


Teendők a fűtéskorszerűsítést követően

Megfelelő hőmérséklet beállítás 

Takarékoskodjon, de körültekintően tegye! Tekerje le a radiátor szabályozóját szükség szerinti mértékben éjszakára, vagy ha nem tartózkodik otthon. Lakottan azonban ne hagyja a lakást teljesen kihűlni – a felfűtés szintén költséges és elindulhat a falak penészesedése is.

Amennyiben egy helyiséget nem használ, és ott letekeri a radiátorszelepet, tartsa az ajtókat csukva. Így a párás levegő nem áramlik a kevésbé fűtött helyiségbe, és a falak penészedése megelőzhető.

 

Szellőztetés 

Szellőztetés során először zárja el a fűtőtestet, majd nyissa ki teljesen az ablakot. Napi többszöri néhány perc elég ahhoz, hogy friss levegőt engedjen a lakásba – anélkül, hogy az utcát fűtené. 

A „bukóra” állított ablakok esetén a folyamatosan beáramló hideg levegőt a radiátor érzékeli, s nem tud lekapcsolni, így az utcát fűtik.

 

Radiátorok letakarása 

Vastag függönyök, bútorok ne takarják a fűtőtestet, mert megszűnik a radiátor és a légtér közötti légáramlás.

Amennyiben a radiátoron szárítja a ruhákat a fűtési számla megemelkedhet!

 

Nyílászárók állapota

A legtöbb épületben még régi nyílászárók vannak, ezek szigetelése, cseréje ajánlott. Ha éjszakára leengedi a redőnyt és elhúzza a függönyöket, akkor is megtakarít.

 

A fűtés elinduláskor

A szelepeket két fűtési időszak között nem szabad lezárni. Mivel a szelep a fűtött helyiség hőmérsékletének függvényében a beállított fokozatnak megfelelően automatikusan nyit és zár (nyáron is, mikor nem megy a fűtés) elzárt állapotban, a nyári melegekben egyre jobban próbál zárni, s így egy idő után „letapadhat”, beragadhat. Ősszel, fűtésindulásnál nem tud nyitni akkor sem, ha magasabb állásba tekerjük. A másik hiba, ami jelentkezhet az elzárás miatt, a légtelenítési probléma, mivel a zárt radiátorszelepeknél a levegő a fűtőtestekből nem tud eltávozni.

Ezért a termosztatikus radiátorszelepeket fűtési idényen kívül nyitva kell tartani, illetve a fűtés indítása után is egy-két hétig javasolt nyitott állapotban tartani, s csak ezt követően olyan fokozatba állítani, ami a lakók számára kellemes hőmérsékletet jelent.

 

Légtelenítés

Amennyiben a radiátoron van légtelenítő szelep, ennek használatával az energiafelhasználás a folyamatosan áramló víz miatt optimális lesz. Az épület fűtési rendszere a központi légtelenítővel együtt a társasház osztatlan közös tulajdona, így annak üzemeltetése is a közösség feladata.

 

Külső Szigetelés

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fűtéskorszerűsítést követően, rövidtávon belül meg kell oldani a lakóépület külső hőszigetelését. Télen minden lakást fűteni, nyáron egyre többet hűteni kell. Nem mindegy, hogy mindezt mennyi energia-befektetéssel tesszük. Nyáron a hő az épületek belseje felé, télen az épületekből kifelé áramlik. Továbbá, ha megakadályozzuk a nagy hőmérsékletesést a belső és külső falfelület között, elkerülhetjük a falak penészesedését is.

A homlokzati szigetelésre fordított költségek, a megtakarított fűtési energiának köszönhetően 3-4 éven belül megtérülnek, a megtérülési idő után pedig továbbra is jelentős, mintegy 30-50%-os költségmegtakarítást eredményeznek.

 


Menü Aloldalak Főoldal Társasház-versenyszabályzat Pályázati felhívás Pályázati adatlap Egyéb Videóink Újváros Dózsakert Bánhidai ltp. Sárberki ltp. Gál István ltp. Óváros Kertvárosi ltp. Erőműi ltp. Cseri ltp. Gy.I.K. Hírek Magunkról Galéria Letöltés Kapcsolat Ideart Az oldal 191.22004509 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég


Warning: include_once(/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/trf-web/public_html/program/+terulet_lablec.php on line 7

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /home/trf-web/public_html/program/+terulet_lablec.php on line 7