TRF-KFT - www.trf-kft.hu - trf@trf-kft.hu | nyomtatta: vendég


A költségosztásról

A fűtéskorszerűsítés egyik eleme a költségosztó üzembe helyezése. A költségosztók alkalmazásával igazságosabb elszámolás valósulhat meg, amely a tényleges fogyasztáson alapul. A készülék adatai által a lakásunkban felhasznált illetve mért hőmennyiség egyedileg kiszámíthatóvá válik. Leegyszerűsítve a költségosztók biztosítják azt, hogy mindenki annyit fizessen, amennyit fogyasztott.
Miután az épületet szabályozhatóvá tettük, jogosan merülhet fel a tulajdonosokban az az igény, hogy a ténylegesen elfogyasztott hőmennyiség után fizessenek. A tényleges fogyasztás utáni elszámolás eszköze a fűtési költségosztó. Ha az épületben lévő összes radiátorra felszerelünk egy-egy költségosztót, akkor a fűtési szezon befejeződése után a tényleges fogyasztásnak megfelelő elszámolást készíthetünk az épület részére. Természetesen az elszámolás elkészítését megelőzi a költségosztók leolvasása.
A költségmegosztási folyamat során a radiátorokra felszerelt fűtési költségosztók segítségével az adott épületben található lakások hő-fogyasztásának egymáshoz viszonyított arányát határozhatjuk meg. A méréseket végző szakemberek a hő-központban található hőmennyiségmérő készüléken (amely az épület összes fogyasztását mutatja) a mért adatokat a lakások költségosztóin található adatok arányában osztják szét.
A költségosztóknak két típusát különböztethetjük meg. Az első a hagyományos rendszerű, párologtató költségosztó. Napjainkban már nem jellemző az alkalmazása.
A másik típusú költségosztó az úgynevezett elektronikus költségosztó. Ezek a készülékek egy mikrovezérlésű technológia alapján működnek. Általában két érzékelőt tartalmaznak, amelyek közül az egyik a radiátor hőmérsékletét, a másik pedig a helyiség levegőjének hőmérsékletét méri.

 

A költségosztóba be kell programozni a radiátor adatait (a teljesítményt, a hő-leadási tényezőket, stb.), amelyek alapján, a mért hőmérséklet-különbség figyelembevételével kiszámolja a fűtőtest hő-leadását, majd az így kapott adatot pedig integrálja a teljes fűtési idényre vonatkozóan. Az ilyen típusú költségosztók előnye, hogy alacsony előremenő hőmérsékletek esetében is kiválóan alkalmazhatóak, továbbá nagyobb a kijelző felbontása, a kapott értékek a folyadékkristályos kijelzőről könnyedén leolvashatóak.
A költségosztók mindkét típusa a lehető legnagyobb biztonságot nyújtja a fogyasztók számára. A költségosztók a lakók/felhasználók igényeinek megfelelően programozhatók. A pontos elszámolás érdekében a készülékeket úgy szerelik fel, hogy az megfeleljen a lakásban található radiátor típusának és teljesítményének. Ez az elszámolás helyességének az alapja. A szakemberek a leolvasást egy speciális mérőkészülékkel a lépcsőházban végzik - a lakásokba be sem kell menniük. A készülék lítium-elemmel működik,melynek élettartama közel 10 év. Minden készülék két hő-érzékelővel rendelkezik, ami nagyfokú pontosságot biztosít. A készülék biztonságos lezárásáról és a manipulációk elkerüléséről két speciális plomba gondoskodik.   

Az értékek leolvasására, a költségosztással megbízott céggel kötött szerződésnek megfelelően, általában évente egy-két alkalommal kerül sor. A szakemberek a leolvasott adatok alapján készítik el a fűtési-költségelszámolást. Az elszámolás tartalmazza az épület által felhasznált, GJ-ban kifejezett fűtési energiamennyiséget, melyet a hő-központban található hőmennyiségmérő mér. Ezt a hőmennyiséget a költségosztókról leolvasott értékek alapján, a fogyasztással arányosan osztják fel a lakók között. Természetesen a leolvasás alkalmával a leolvasást végző szakemberek az adatokat gondosan, többször ellenőrzik.

Ezzel kapcsolatos anyagok letölthetőek itt.
 

Tatabánya, 2010. augusztus

Moskovics Krisztina

Menü Aloldalak Főoldal Társasház-versenyszabályzat Pályázati felhívás Pályázati adatlap Egyéb Videóink Újváros Dózsakert Bánhidai ltp. Sárberki ltp. Gál István ltp. Óváros Kertvárosi ltp. Erőműi ltp. Cseri ltp. Gy.I.K. Hírek Magunkról Galéria Letöltés Kapcsolat Ideart Az oldal 186.840057373 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég


Warning: include_once(/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/trf-web/public_html/program/+terulet_lablec.php on line 7

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /home/trf-web/public_html/program/+terulet_lablec.php on line 7