TRF-KFT - www.trf-kft.hu - trf@trf-kft.hu | nyomtatta: vendég


Radiátor típusok

Radiátor típusok, radiátorcserék

Tatabányán a lakótelepi lakásokban az alábbi radiátortípusok találhatóak.

acéllemez tagos radiátor
öntöttvas radiátor
törölközőszárítós radiátor
RADAL alumínium radiátor
acéllemez lapradiátor

Radiátor csere

A felhasználó tulajdonában lévő berendezések üzemeltetése, karbantartása, fejlesztése a tulajdonos feladata. A javítási, karbantartási feladatokat úgy célszerű szervezni, hogy az ún. fűtési időszakban (szeptember 15-től április 15-ig) csak rendkívül indokolt esetben - üzemzavar esetén - történhet munkavégzés.

A 2005. évi XVIII. sz. törvény a távhőszolgáltatásról 54. (6) bek. alapján a felhasználó csak a távhőszolgáltató előzetes hozzájárulásával helyezhet át, alakíthat át felhasználói berendezést.

Radiátorcserénél figyelembe kell venni, hogy a felszerelni kívánt új radiátor az épület fűtési rendszeréhez megfelelően illeszkedjen:

  • a radiátor anyaga egyezzen meg az eredeti radiátor anyagával,
  • egycsöves átkötőszakaszos fűtési rendszereknél az új radiátor szerelvény kizárólag kis áramlási ellenállású lehet,
  • egycsöves átfolyós hálózatokba elzárók beépítése tilos, mert a helyiségsort kizárja a fűtésből,
  • az új radiátor teljesítménye jó közelítéssel egyezzen meg a leszerelni kívánt radiátoréval,
  • az új radiátor mérete is lehetőleg egyezzen meg a leszerelni kívánt radiátor méretével, hogy az elférjen és a csatlakozási méretek (kötéstávolság) is megegyezzenek,
  • a fürdőszobai csőfűtőtestek falon elhelyezett hőleadóra (pl.: törölközőszárítós radiátor) történő cseréjénél a megfelelő típus kiválasztásában kérjük vegye figyelembe épületgépész szakember javaslatát.

Leginkább az egycsöves fűtési rendszerek esetében végzett szakszerűtlen beavatkozás okoz komoly zavarokat a felszálló vezeték működésében. Különös gondot kell fordítani arra, hogy a vásárolt radiátor anyaga megegyezzen az eredeti radiátor anyagával. Amennyiben a jelenlegi fűtési rendszer alumínium radiátorokkal van felszerelve, nem jó, ha pl. acél anyagú radiátorra cseréljük, mert a két különböző anyag között elektrolízis, azaz belső korrózió jön létre. Ekkor a rendszerben iszap keletkezik, mely a különböző területeken lerakódik, akadályozva a benne lévő víz áramlását.

A bejelentés nélkül kivitelezett, szakszerűtlen radiátorcsere gondot okozhat a fűtéskorszerűsítés megvalósításakor is. A radiátor bekötővezetékek szakszerűtlen átalakítása (pl. 1” méretű acél csővezeték D15 rézcső méretre alakítása, szűkítése), a hibásan beépített radiátor, a nem megfelelő elzárók beépítése fűtési elégtelenséget okozhat, illetve kivitelezhetetlenné teheti a fűtéskorszerűsítést.

Sok esetben előfordul az is, hogy a közös képviselők tudta nélkül szerelik le a tulajdonosok a radiátorokat. Ez különösen ősszel jelent problémát, amikor a hideg időjárás beköszöntével a közös képviselő megrendeli a fűtést.Ilyen esetekben fordul elő, hogy fűtés indításakor a rendszer nincs feltöltve, vagy nem üzemel megfelelő módon, ezért a fűtés indítása jelentős késedelmet szenved. További problémát jelent, ha a közösség tudta nélkül történik a radiátor cseréje. Ilyenkor a leürített rendszer akár hetekig, nyáron esetleg hónapokig is víz nélkül, üresen áll, mert nincs, aki gondoskodjon a feltöltéséről. Ekkor a hálózat elemeit korróziós folyamatok károsítják.

Menü Aloldalak Főoldal Társasház-versenyszabályzat Pályázati felhívás Pályázati adatlap Egyéb Videóink Újváros Dózsakert Bánhidai ltp. Sárberki ltp. Gál István ltp. Óváros Kertvárosi ltp. Erőműi ltp. Cseri ltp. Gy.I.K. Hírek Magunkról Galéria Letöltés Kapcsolat Ideart Az oldal 192.250013351 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég


Warning: include_once(/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/trf-web/public_html/program/+terulet_lablec.php on line 7

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening '/home/ideart/seo/ugyfeloldal_fejlesztolink.txt' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /home/trf-web/public_html/program/+terulet_lablec.php on line 7